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Dear Mr. Hickerson: 
 
 This letter is in response to your letter of December 16, 1999 (copied to Linda 
Perle at CLASP). You requested clarification on 45 C.F.R. §1604, Outside Practice of 
Law.  According to your letter one of the full time ALSC staff attorneys currently 
prepares Miller income trusts for eligible clients.  He has requested permission to 
volunteer his services to the Disability Law Center preparing these trusts for DLC clients 
ineligible for ALSC representation.  You have asked if you have the discretion to allow 
him to engage in this type of uncompensated outside practice of law. 

 
Issue Presented 

 
 Can a full time recipient attorney engage in uncompensated legal work preparing 
Miller income trusts for clients of a separate disability rights program? 
 

Summary 
 
 The Legal Services Corporation’s (“Corporation”) Outside Practice Of Law 
regulation, 45 U.S.C. §1604, permits full time recipient attorneys to represent individual 
clients on behalf of a separate charitable organization such as a disability rights program, 
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of §1604, an “attorney” is defined as “a person who is employed full time in legal 
assistance activities supported in major part by the Corporation . . . .” §1604.2(a).1 
 
 Neither the regulation nor the supplemental information to the regulation provide 
guidance on what activities constitute “acting on behalf of” a charitable group.  See 
Outside Practice of Law, 41 Fed. Reg. 10,629 (1976) (Proposed Rule); Outside Practice 
of Law, 41 Fed. Reg. 18,512 (1976) (Final Rule).  The original proposed rule phrased this 
exception differently as permitting uncompensated outside practice of law if “legal 
assistance is rendered to religious, civic, community or charitable groups.” §1604.4(c), 41 
Fed. Reg. 10,629.  This language was changed in the final rule without explanation.  The 
supplemental information for the final rule states that uncompensated outside law 
practice is permitted when it “is undertaken on behalf of a close friend or family member, 
or for a civic or charitable group . . . .”  41 Fed. Reg. 18,512 (emphasis added). 
 

The substitution of the phrase “on behalf of” for the preposition “to” indicates an 
intent to avoid a narrow application of the regulation.  Legal assistance “to” a charitable 
group might mean that the group must receive the direct benefit of the legal work.  Legal 
assistance “on behalf of” such a group more clearly means that the work may be done 
either for the direct benefit of the group or as a means of furthering the group’s goals 
(such as providing legal representation for clients of the group).   

 
This interpretation is supported by the comment language that uses the 

preposition “for” as synonymous with “on behalf of.”  Providing legal assistance for a 
client can mean working at the direction of the client to directly benefit someone else as 
well as directly representing the client.  Thus an attorney employed by a recipient is said 
to work for the recipient even though she provides her legal work to the low-income 
clients of the recipient rather than to the recipient itself.  That attorney could properly 
describe her situation as working on behalf of the recipient representing the client.2 

 
Furthermore, in 1995 a proposed revision to this section was designed “to revise 

paragraph (c)(4) to make it clear that in addition to representing a religious, community, 
or charitable group, an attorney may represent a client who has been referred to him or 
her by such a group” through a regular referral program.  Outside Practice of Law, 60 
Fed. Reg. 3368 (Jan. 17, 1995) (Proposed Rule) (emphasis added).  Had this been a 
change in the regulation, the supplemental information would have stated that it was 
expanding the rule rather than merely cleari




