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Question Presented 
 
 In a situation in which an applicant is an ineligible alien, but has a U.S. citizen child, may 
an LSC recipient provide legal assistance to either 
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Analysis  

 
 Under LSC regulations, recipients may not “provide legal assistance for or on behalf of 
an ineligible alien.”  45 CFR §1626.3.2  In the circumstances which have been inquired about, 
the adult applicants are the persons with the legally cognizable claims (i.e., the lease holders, the 
applicant for benefits, etc.) but are not themselves eligible because they do not meet the LSC 
definition of an “eligible alien.”  Conversely, the children, as U.S. citizens, are eligible under 
Part 1626, but they generally do not have a legally cognizable legal right or interest in these 
cases (i.e., the child has no standing to sue the parents’ landlord or is not the party eligible for the 
government benefits).3 To provide legal assistance “on behalf of an ineligible alien is to render 
legal assistance to an eligible client which benefits an ineligible alien and does not affect a 
specific legal right or interest of the eligible client.”   45 CFR §1626.2(e).  Because in such cases, 
the applicant with the legal right or interest would be an ineligible alien, the recipient is 
prohibited from accepting the parent applicant as a client.  The fact that the representation of the 
ineligible alien would have a direct, personal benefit to the citizen child is not sufficient to confer 
eligibility on the ineligible alien parent.  At the same time, because in such cases the child does 
not have the legal right or interest, the child cannot be considered the applicant and accepted as 
the client. 
 
  On the other hand, if in a particular case, the citizen child in fact has a legally cognizable 
claim in his/her own right (i.e., the child is the applicant for benefits, or if state law confers 
standing on a child in housing cases involving claims of habitability, etc.), the citizen child 
would be able to be accepted as a client (provided that financially eligibility requirements were 
also met).  This is true, even if most of the communications are between the recipient and the 
parents acting on the child’s behalf.  Further, in such a case, the representation would be 
permissible notwithstanding that legal assistance to the child 


