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External Opinion # EX-2005-1001 

 
To: Anne Milne 
 Director  
 Utah Legal Services, Inc. 
 205 North 400 West 
 Salt Lake City, UT  84103   

Date: March 7, 2005 

Subject: Whether Work with Law Students May Count Towards PAI 
Requirement 

 
  You asked this Office for an Opinion regarding whether the costs relating to Utah 
Legal Services (ULS) staff attorney time spent working with and supervising law 
students volunteering with ULS may be counted toward ULS’ Private Attorney 
Involvement (PAI) requirement under 45 CFR Part 1614. 
 
Brief Answer 
 
 No, ULS may not count costs related to staff attorney time spent supervising and 
working with law student volunteers towards ULS’ PAI requirement.   
 
Background 
 
 For more than 20 years, LSC has had a formal requirement that recipients take 
affirmative steps to involve private attorneys in the delivery of legal assistance to eligible 
clients.1  Specifically, 45 CFR §1614.1 requires that

21328 (May 21, 1984).  Prior to the adoption of Part 1614, LSC instituted a PAI requirement with the 
issuance of an Instruction published in the Federal Register on December 14, 1981 (46 Fed. Reg. 61017).  
In 1983, LSC revised the PAI requirement with the publication of Instruction 83-6.  48 Fed. Reg. 53763 
(November 29, 1983).  Since incorporating the PAI requirement into Title 45 of the Code of Federal 
Regulation in 1984, LSC has amended Part 1614 twice, in 1985 (50 Fed. Reg. 48586 (November 23, 1985) 
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by devoting funds to that effort.  46 Fed. Reg. 61017 (December 14, 1981).  As the 
preamble to the 1985 revision to Part 1614 states:  
 

PAI, when used effectively, expands the base of attorneys representing the 
poor . . . .  Widespread use of PAI promises to make available to eligible 
clients a greater diversity in services and a higher degree in specialization 
than would necessarily be available through a necessarily limited number 
of staff attorneys. 

 
50 Fed. Reg. 48586, 48587 (November 26, 1985). 
 

ULS would like to be able to count costs related to time spent by ULS staff 
attorneys supervising its volunteer law students toward ULS’ PAI requirement.  To that 
end, ULS have provided us with the following information on its volunteer student 
program. 

 
ULS has law students from the J. Reuben Clark Law School at Brigham Young 

University and the S.J. Quigle2c
0co
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determined that allowing the costs related to such contracts to be counted toward the PAI 
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 Even if the law students may not, themselves, be considered “attorneys,” there is 
an issue as to whether supervision of law students by ULS staff attorneys may, 
nonetheless, be considered within the range of “support” activities set forth in 
§1614.3(b)(2) (such as the provision of training, technical assistance, research, advice 
and counsel by the recipient or making available the use of recipient resources) which 
recipients may undertake to meet the PAI requirement.  ULS argues that because law 
student volunteers are more likely to become volunteer lawyers after graduation, time 
spent working with law student volunteers should be interpreted as in investment in 
future increased private attorney involvement.  As such, ULS suggests that the spent by 
ULS staff attorneys supervising law students should be counted toward the PAI 
requirement.   
 

It is true that Part 1614 anticipates and permits “support” services as part of a PAI 
program.5  However, implicit in this paragraph is the notion of to whom the support 
activities may be provided.  ULS would read the regulation to include the provision of 
such support activities to law students who may, at some future point, become private 
attorney volunteers.  We do not believe that such a broad reading of the regulation is 
sustainable.  Rather, we believe that §1614.3(b)(2) refers to support provided by the 
recipient to persons who are current private attorneys.   

 
The policy underlying the PAI requirement is to provide an incentive and methods 

for recipients to engage with the private bar to increase the number of currently practicing 
attorneys providing legal assistance to the eligible client population on a current basis.  
None of the support or indirect delivery activities listed in §1614.3(b)(2) expressly 
include the supervision of law students or discuss activities done solely as an 
“investment” in potential future private attorney involvement, nor is there anything in the 
regulatory history of Part 1614 to suggest otherwise. Although §1614.3(b) is expressly 
non-exhaustive in its list of support or indirect activities which may properly be 
considered within the ambit of a PAI program, there is nothing in the regulation or 
regulatory history to suggest that such other permissible activities would not have to 
involve current private attorneys.   

 
Since the adoption of the PAI requirement, 
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Services of Southeast Nebraska. That Opinion found that financial support provided to a 
law school clinical program could be counted toward the PAI requirement because the 
Clinic provided direct delivery of legal assistance to eligible client.  The letter 
specifically notes that the arrangement between the recipient and the Clinic requires the 
Clinic to accept cases on referral from the recipient and that the Clinic, via its students 
acting under the supervision of a practicing attorney on the law school faculty, was 
providing representation to some 300 eligible clients annually.  Id.  In that case, the 
supervising attorney working at the Clinic was a “private attorney” under Part 1614.  
Although that opinion does note, approvingly, that support for the clinic encourages the 
involvement of future lawyers, the opinion does not suggest that encouraging the 
involvement of future lawyers is, itself, a sufficient PAI activity.  
 
 In summary, where, as here, the proposed activity does not involve current private 
attorneys in any way, the activity cannot be considered a PAI activity. 
 
      Very truly yours, 
 

 
 
      Mattie C. Condray 
      Senior Assistant General Counsel 
      Office of Legal Affairs 
 
 

 
 

Victor M. Fortuno 
General Counsel 
Office of Legal Affairs 

 
mcondray@lsc.gov 
(202) 295-1624 


